Ja suuntana pohjoisen riekkomaat.

 

Tai oikiastaan melkeimpä riekottomat. Matka alko Muhokselta jossa yhytettiin Jussi ja Ursula, Taran pentu sekä Juhani. Ursula oli saavuttanut Junkkarissa hienosti NUO3 tuloksen. Kimppakyyillä suunnattiin Enontekiötä ja Näkkälää kohen. Ennakkotietojen mukanen huono riekkovuosi kummitteli mielissä koko matkan ja anto aihetta keskustelulle. Iisa ja Ursula loikoili hyvässä sovussa Transitin kontissa häkissä. Perille päästyä majotuttiin ja lämmäytettiin sauna, yöllä vielä tuli Timo ja Kipa sekä Antti samaan majotukseen.


Hirmusten sotasuunnitelmien perusteella ensimmäisenä päivänä suunnistettiin Leppäjärven maastoihin. Porukka jakaantu kahtia ja Iisa ja Ursula samaan porukkaan. Maastot oli mitä hienoimpia ja otollisimpia riekkojen asutella ja majailla. Koko päivänä ei löytyny ku 1 ainua riekonsulka. Autoa kohti palaillessa Iisalla oli kovasti käryjä Palojoen varressa. Liekkö jänis ollu ruokailemassa. Tuuleton ja lämmin keli ei paljo koiria avittanu.

1951320.jpg

Vaarat Näkkäläjärven takana...oliskoha siellä riekkoja



Toisena päivänä päätettiinkin lähtä ihan erilaisiin maastoihin. Juhani lähtiki Timon ja Antin mukaan ampujaksi, kuulemma Baikkalin tulivoima on niin hirmunen että sillä lakuaa kaikki mikä eteen sattuu. Jussin kans otettiin suunnaksi Norjan rajan tuntumassa oleva maasto. Ensin mentiin 3 km mönkkäriuraa puolen kilometrin päähän rajasta ja suunnattiin etelää kohen Maaselkävaarasta. Vettä tuli taivaan täyeltä ja eikä näkyvyyttä ollu huonostikkaa. Koirilla oli mukava hakia vastuuleen ja maasto mitä mainiointa kävellä, oltiin sen verran korkialla. Ensimmäiset sytöt tuli Iisalle kun nappasi seisonnan. Eikähä siinä riekkoja ollu vaan tuoreet hajut.

Koirien vuoronperään hakiessa koitettiin hahmotella että missä ollaan. Hiljolleen alko jo sumun seassa mieleen tulla autolle suuntaaminen eikä suolle ollu haluja mennä. Suunnistaminen keskeyty Ursulan napatessa seisonnan. Nuori neito purki seisonnan ja hetken perästä uusi seisonta. Koirasta kuvastu hyvin lintujen läsnäolo. Jussi lähti kannustamaan Ursulaa ja Iisan kanssa seurasimme sivummalla hommaa. Iisakin kävi levottomaksi ja markkeeraili seisonnan tapaista, ei saanut kunnolla hajuja. Ursula eteni erittäin hienosti vaiheittaisesti. Lopputulos hommassa oli se että 3 riekkoa pomppasi lentoon sopivalta hollilta etenemisen jälkeen ja ruuti oli kuivaa. Ja sitte piti pummata koko hieno tilanne!! Osasipahan korveta lahjakkaasti. Lintujen lähtiessä Ursula pysyi hienosti paikoillaan.

Tilannearvion jälkeen jatkettiin matkaa lintujen lentosuuntaan toiveena löytää linnut uudelleen. Iisan vaihtuessa hakuvuoroon mentiin jo myötätuulessa ja niinhä siinä että Iisalla tuli tyylipuhdas, oppikirjan mukanen törmäys lintuihin. Koira pamahti suoraan keskelle 4:n riekon parvea ja katseli hölmönä lintujen lähtöä. Siinä vaiheessa otettiin suunta autolle ja kämpälle. Kamppeet märkänä ja väsyksissä tultiin kämpälle. Vaikka lenkki oli pitkä oli mieli korkealla lintujen löytymisestä sekä riistakontakteista koirille Luovavaaran reunamilla. Illasta saunan lämpö teki eetvarttia ja juttu lensi. Suunniteltiin jopa oma Big Brother- tyylinen juttu kämppäelämästä lööppeineen päivineen. Ja hauskaa oli ja savustettua siikaa syötiin siihen malliin ettei napa hanganu selkärankaa!! Sitä siikaa muuten sitte verkoilla kans tuli!!


Välipäivänä Timo ja Antti löysi lintuja 15 riekon verran, pari olivat saaneet puotettuakin. Helppoahan se on kun aamulla ennen maastoon lähtöä kartasta neuvotaan missä ne linnut on!! Ja lumenkin vielä puotti kaiken lisäksi maahan, oli maa valkosena
1951325.jpg


Välipäivän jälkeen vaihtui lupa-alue ja suunnaksi taas pohjoinen. Palloselän maasto osottautu tyhjäksi, ei linnun lintua. Autolle palaillessa Iisalla oli tyhjä seisonta jonka purki oma-aloitteisesti. Illalla jälleen nautittiin saunan lämmöstä ja Näkkäläjärven kylmästä vedestä. Todettakoon että voisi se olla mukavampaa lämpimämmässä vedessä käydä uimassa. Ja ne jotka ei uinu, sai saunassa sankolliset kylmää järvivettä niskaansa tasapuolisuuen nimissä!!

 

Viimeisenä päivänä tehtiin vielä pieni lenkki Näkkälän maastoissa loppusiivousten jälkeen. Jussi meni Ursulan ja Juhanin kanssa omalle lenkille ja Iisa kanssa tehtiin oma. Tyhjäksi jäi nekin lenkit. Pikainen vaatteiden vaihto autolla ja kotimatkalle. Yömyöhällä saapui kotiin väsynyt mies ja koira ja uni kelpasi molemmille.

 

Ja harjotukset jatkuu sitte taas, kun tuulla ei osaa niin tehhään vaikka kylmän linnun noutoja. Ja käyään jossaki vaiheessa maastossaki taas kattomassa mitä sieltä löytyy.