...tai itse asiassa näytti närhen munat. Kokemusta on taas hankittu kun on käyty kokeissa. Iisa starttasi, ja ukkeli myös, ekaa kertaa avoimessa luokassa. Ja jälleen peltomaisemissa jotka on meille aika outo maalima riistoineen, metän keskellä ku asutaan.

 

Raussilan koe alkoi arvonnan jälkeen, tuomarina oli Aki Turkia ja Iisalla ensimmäinen hakuvuoro, ryhmässä kaikkiaan 6 koiraa. Iisa sai luvan lähteä hakemaan ja meno tuntui maistuvan. Ja itselle homma tuntui jotenkin oudolta. Myötätuulessa Iisa aloitti jälkien porkkaamisen keskellä sänkeä. Ja sittehä siitä piti komentaa koiraa hakuun ettei ihan homma puuroudu. Tällä oliki semmonen lopputulos että Iisan irtaantuessa hakuun myötätuulesta, keskeltä sänkeä kimposi kana lentoon ja Iisa jäi paikoilleen. Kyllä osas tympästä. Tuomarin antaessa kytkentämääräyksen, Iisa pysähty luoksetulossa ja toinenkin kana otti ritolat. Siinäpä sitä oli heti 5 minuutin sisällä 2 törmäystä syntilistalla. Ei hyvältä näyttäny. Eikä varsinkaa tuntunu!!


Iisalla koitti 2:nen hakuvuoro, jonka keskeytti tien yli ja talon piha-alueen läpi siirtyminen. Pihan reunalla Iisa jatkoi hakua ja välittömästi alkoi hillitön jäljitys. Samassa tuomari huomasi koiran läheisyydessä kissan, jolla tuli kiire kotia kohti, Iisa jäi käskystä paikoilleen. Pellon reunaan siirtymisen jälkeen Iisa palasi vielä kissan perään josta se piti komentaa pois. Erän lopussa Iisa mallaili seisontaa jonka itse purki. Toinen erä oli ohi ilman rötöksiä mutta myös ilman riistakosketuksia.

 

3.s erä alkoi Iisalla pitkän odottelun jälkeen. Iisa haki vaihtelevassa tuulessa, välillä oltiin metsässä ja välillä taas pellolla. Talon tiellä Iisa merkkaili jälkiä ja tielle nousi myös talon kissa. Iisa ei kissaa ehtinyt havaita ja niin vaihdettiin suuntaa. Harvassa koivikossa Iisaa kiinnosti kovasti maastokumpu, mitään ei kuitenkaan löytynyt. Peltoa kohden myötätuuleen palaillessa Iisa hävisi oikealle. Tuomarin kanssa pellolle tullessa koira löytyi seisomasta ojaa kohden. Tuomari kyseli että mikä on tilanne. Muistissa oli tuomarin alkupuhuttelusta ohje, seisonta tulee ilmoittaa käsi kohottamalla. Pakko oli siinä vaiheessa metrin päässä seisovalle tuomarille nostaa käsi ylös ja ilmoittaa seisonta. Toimintaluvan ja pudottamiskiellon jälkeen Iisaa lähestyttäessä Iisa otti loikan ojan taakse, silloin purkautui ilmoille ajatus että nostiko ruoja linnun ite. Iisa löytyi kuitenkin seisomasta, oli tarkentanut linnulle. Nostoluvasta Iisa rykäisi liikkeelle ja pysähtyi kuin seinään uuteen seisontaan. Uutta nostolupaa ja Iisaa jatkoi avanssia, samassa näkyi kukko lähtevän juoksuun. Iisa otti viimeisen rykäisyn ja kukko turvautui siipiinsä. Ukkeli poltti ruutia taivaalle Iisan jäädessä katsomaan kukon lentoa. Tuomarikin poltti ruutia, kaiken varalta, tuumaillen jälkeenpäin  ampumiseensa syytä. Ja ainahan sitä maalimaan meteliä sopii. Liekkö ollu tilanteen mukanaan tuomaa jännitystä. Iisan erä oli näin ohi ja erinomaisen hieno riistatyö tehtynä. Ja Iisa sai kehuja roppakaupalla.

 

4:een erään lähtiessä tuomari kyseli ukkelin haluja laittaa Iisa tietolinnulle. Ojan varressa oli VOI- luokan koira tehnyt hommansa ja tiedossa oli linnun olo jossakin lähellä. Ukkeli laittoi Iisan hakuun ojan varteen ja myötätuulessa Iisan palatessa takaisin, koira koukkasi ojaan häviten sinne. Eikä tullu näkyviin. Samassa heräsi epäilys että mitähän nyt ja piti pistää jalkaa toisen eteen. Tuomarin kanssa koiran häviämispaikkaa lähestyttäessä Iisa löytyi ojanpenkasta pusikon sisästä toisella puolen ojaa, oranssi liivi näkyi paikoillaan. Ja jälleen piti ilmoittaa lähellä olevalle tuomarille seisonta. Tuomari jo vihjaisi että panokset pitäisi jo olla piipussa ja jotain tapahtua. Ja eikun seisonnalle haulikot valmiina. Iisalle avanssi ojan yli ja koira pukkasi kukon lentoon, jääden paikoilleen. Ukkeli paukutti kukkoa kohti minkä ehti ja tuomari säesti omalla aseellaan hommaa. Kukolta lähti muutamia höyheniä ja pudotti lentonsa parin sadan metrin päähän viereiselle sänkipellolle. Iisa sai komennon seurata sivulla ja koiraa vietiin tuulen alle. Ja uudelleen hakuun, nyt oli tappamisen meininki hyvin vahvana. Iisa penkoi lähisaarekkeen ja jatkoi hakua sängelle. Niimpähän vain otti tuulesta hajut ja kohta oli tiukka seisonta keskellä sänkipeltoa valmis. Siinä jo tuli mainittua että jos kukko on haavakko niin suuhun jää avanssista ja jos ei jää niin pauke tulee olemaan hirmuinen. Seisontaa lähestyttäessä Iisasta näki että lintu on ihan nokan edessä, Iisa seisoi tyylikkäästi pää alaspäin. Ja niinhän siinä kävi että kukko päätyi avanssissa koiran suuhun. Ja toi saaliin ukkelille. Siihempä oli mukava päättää erä vaikka tiputusta ei kovasta yrityksestä huolimatta tullukkaa. Ja tuli siinä epäiltyä syksyn tapahtumien valossa että onkohan se oma koira ollenkaa jolle tässä on oppikirjan mukasia räväköitä riistatöitä tehty. Mutta Iisan riistatöihin ukkeli oli enemmän kuin tyytyväinen, ai että osasihan hivellä hyvällä!! Myöhemmin tuomari halusi vielä nähdä Iisan hakua vastatuuleen sängellä. Iisaa kiinnosti lähinnä ojan varret joista päivän aikana lintuja oli löytyny ja muutenkin taisi reissun väsymys näkyä koirassa, haku ei oikein ollut kiitettävää. Tuomari ilmoitti hakuajan olevan täynnä ja edessä olevan kylmän linnun noudon. Iisa tapansa mukaan kiljui ennen noutolupaa. Ja noutolintuna oli aikasemmin Iisan kiinni saama kukko. Iisa päätti vielä vähän muokata lintua eikä sitä voinut edes kerralla perille tuoda vaan piti vielä pudotellakkin. Luovutus oli kuitenkin istuen kuten homma on opeteltu. Kyllä tympäisi noudon heikkous.

 

Kritiikkiä odotellessa mielessä pyöri aamun törmäykset ja noudon heikkous. Ootukset ei ollu kovinkaa korkialla. Tuomari kertoi kritiikissä päivän tapahtumat ja lopputuloksena Iisa saikin

AVO 2 ja 67 pistettä!! Sehän oli jälleen enemmän kuin ukkeli osasi odottaa!! Hienoisena haaveena pitkin syksyä on kyllä ollut että jos vaikka semmoinen AVO2 sattuu tulemaan. Ja siitä haaveesta tuli totta. Oman ryhmän kritiikin jälkeen oli lähdettävä ajelemaan kotia kohti pimiän ja väsymyksen painaessa päälle.

Vielä tätäkin kautta kiitos kokeen järjestäjille, tuomareille sekä toisille osallistujille. Mukavaa oli kaikin puolin. Ja kyllä Raussilassa on mahtavat ja hyvät kokeet, ne kannattaa säilyttää!!